Att ta av kondomen under sexet – våldtäkt?

Gråtande kvinna

”Stealthing” är ett nytt fenomen som uppmärksammats i internationella nyhetsmedier. Per definition innebär det att den som penetrerar tar av sig kondomen under pågående samlag utan sin sexpartners samtycke eller kännedom. En sådan handling symboliserar manlig dominans, skriver Columbia Journal of Gender. Till följd av den nya trenden har många kvinnor uttryckt oro och känner sig rädda för att träffa främlingar via diverse dejtingappar. Risken finns alltså att personen som blir penetrerad kan bli gravid men också råka ut för sexuellt överförbara sjukdomar.

Alexandra Brodsky som skrivit en debattartikel om fenomenet förklarar att trenden inte bara kan orsaka fysiska skador men också emotionella.

– Man kan se ”stealthingens” rötter, som går tillbaka till en ideologi där tyngdpunkten ligger i manlig överlägsenhet. Den här ideologin förespråkar mannens ”naturliga rättighet”, skriver hon.

Hon berättar att det finns många forum på nätet där män ofta skryter om sin rättighet att ”sprida sin säd”. Det finns till och med guider på internet som förklarar hur man kan gå tillväga för att utöva en sådan akt.

Alexandra Brodsky
Alexandra Brodsky i intervju för en amerikansk tv-kanal.

”Börjar alltid med samma mönster”

I sin artikel lyfter hon också upp en doktorstudent som råkat ut för ”stealthing” och som också involverat sig i att hjälpa kvinnor som råkat ut för det nya sexfenomenet. Trycket sägs vara hårt och det kommer in mer telefonsamtal än tidigare.

– Deras historier börjar alltid med samma mönster, förklarar hon.

– ”Jag är inte säker på om det här är en våldtäkt men…”, citerar Brodsky.

Brodskys forskning inom ämnet pekar på att majoriteten av kvinnorna som råkat ut för det nya sexfenomenet uppger att det varit ett ”hot riktat mot deras kroppar”. Så sent som i januari 2016 dömdes en man i Schweiz för att ha tagit av sig sin kondom under ett samlagstillfälle. Offret, som i det här fallet var en kvinna, uppgav att hon inte visste att mannen hade tagit av kondomen.

Inga reaktioner i Sverige

Från svenskt håll har det varit relativt tyst, men i vårt grannland Norge kom fenomenet upp på den mediala agendan ganska fort. Enligt nuvarande lagstiftning kan fenomenet inte jämföras med våldtäkt, förklarar den norska politikern och juristen John Christian Elden.

Tystnaden och den politiska frånvaron i Sverige pekar bara på att ”stealthing” kan bli accepterat. Om en ny lagstiftning inte kommer på agendan inom en snar framtid lär vi få vittna till ytterligare offer. Frågan som kvarstår dock är om ”stealthing” kan ses som en våldtäkt?

Kommentarer

kommentarer