Att förbjuda islamisk klädsel på jobbet är inte diskriminerande – det säger nu Högsta domstolen i Österrike

abaya
I Österrike har Högsta domstolen i landet gjort en vägledande dom efter en kvinna hade anmält sin chef för diskriminering om att inte kunna få ha på sig sin islamiska klädsel under arbetet. Högsta domstolen klubbade igenom att det inte är diskriminerande att förbjuda islamisk klädsel under arbetstid, då klädseln förhindrar god kommunikation mellan sina kollegor.

Kvinnan i fråga, som redan bärde en Abaya, en klädsel som täcker hela kroppen,förutom ansiktet, ville börja bära slöja som täckte ansiktet på arbetstid. Detta visade sig inte vara en populär förfrågan, utan chefen sparkade henne.

Förutom att kvinnan anmälde chefen för att sparka henne utan legitima krav, så anmälde hon chefen också för diskriminerande kommentarer på grund av hennes islamiska klädsel, kommentarer som ”Du går igenom en fas av experimenterande av etniska kläder” med mera.

Högsta domstolen ansåg att även om kommentarerna var diskriminerande, så var det inte diskriminerande att ge henne sparken för att hon ville börja använda ansiktsslöja, som enligt Högsta domstolen hade gjort det svårt för henne att kommunicera med sina kollegor. I slutänden fick den muslimska kvinnan 1,200 Euro i skadestånd för chefens uttalande, men hade begärt 7.000 Euro från början.

daniel-lilja-signatur

Kommentarer

kommentarer

Kommentera