Allt fler irakier åker hem – känner sig tryggare hemma i Irak

Foto: http://www.globalportalen.com
Foto: http://www.globalportalen.com

Allt fler irakier som flydde till Europa förra året återvänder hem. I januari rörde det sig om runt 800 personer och i februari om cirka 1 000, enligt den internationella organisationen för migration, IOM.

— Under min första månad där verkade allting vackert, säger Hassan Basy som rest tillbaka till al-Aziziyya söder om Bagdad efter att ha tillbringat fyra månader i tyska Nürnberg.

Han drömde om asyl, bostad, jobb och om att växa som människa. Men drömmen dog.

— Jag förstod att vad jag än åstadkom där skulle jag ändå alltid vara en främling. Här är jag åtminstone omgiven av människor jag känner, och kan försöka bygga ett nytt liv.

”Inget framtidshopp” var den överlägset vanligaste orsaken till att människor lämnade Irak i fjol, enligt en undersökning gjord av IOM, och många av personerna som återvänder gör det efter att ha betalat stora pengar till människosmugglare när de lämnade hemlandet.

Kommentera

swe_sek