Åk till Syrien och få ditt medborgarskap återkallat – Schweiz inför nya hårdare lagar

pass pass1
Den schweiziska regeringen har nu bestämt sig för hur den nya lagen ska se ut – de som nu reser till Syrien för att kriga för ISIS kommer nu förlora sitt schweiziska medborgarskap om de har dubbelt medborgarskap.

Debatten om den nya lagen har pågått länge. Men nu ska kriterierna på hur lagen ska se ut vara klar, som baserar på en lag från 1952.

Lagen i sig, är vag, men säger att Migrationsverket i varje kanton, kan återkalla ett medborgarskap om personen i fråga har ”allvarligt skadat Schweiz intressen och rykte”- denna lag har dock aldrig behövts användas.

Lagen ska vinna laga kraft från om med den 1 januari, 2018. Lagen innefattar allvarliga brott som begås, organiserad brottslighet och terrorism. Förutom det så nämns också folkmord, brott mot mänskliga rättigheter, krigsbrott med mera.

Även om lagen inte ska börja från och med 1 januara, 2018, har redan Migrationsverket i Schweiz ett pågående fall om en 19-årig syriansk kille som reste till Syrien för att kriga för ISIS. Han kan snart förlora sittt medborgarskap i Schweiz.

Sedan 2001 har 77 personer lämnat Schweiz för att kriga för terroristgrupper, de flesta har åkt till Syrien eller Irak. Av de 77 hade 29 schweiziskt medborgarskap och 17 hade dubbelt medborgarskap.

daniel-lilja-signatur

 

Kommentera

swe_sek