17-årig ”svenska” försökte ansluta sig till IS – döms till ett års fängelse

17-åringen deporteras till Sverige för att avtjäna sitt straff.
17-åringen deporteras till Sverige för att avtjäna sitt straff. (Foto: EPA)

Den 17-åriga ”svenskan” ska ha flytt från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Hon blev dock stoppad av österrikisk polis på centralstationen i Wien. Enligt egen utsago ska hon befunnit sig på tågstationen för att möta upp två andra tonåringar från Sverige.

Den österrikiska polismyndigheten genomförde en noggrann genomsökning och hittade både bilder och videoklipp på halshuggningar. Dessa ska ha varit lagrade på flickans mobiltelefon. Flickan ska också hyllat terrorattackerna i Paris på sociala medier och haft avsikt att gifta sig med en IS-krigare i Syrien.

17-åringen kommer ursprungligen från Linköping men är född i Falun. Hennes föräldrar ska enligt uppgifter ha emigrerat till Sverige från Somalia år 1998.

Hennes föräldrar försvarar flickan och påstår att hon mått dåligt, gått på antidepressiv medicinering samt att hon blivit mobbad i skolan.

Flickan berättar i ett uttalande att hon nu ångrar sin resa och att hon blev rädd när hon insåg vad hon gick in i.

I ett meddelande på hennes mobiltelefon skriver flickan ”Men om de inte kan konvertera till Islam så måste de dödas”.

– Jag är inte en terrorist, jag är inte en terrorist! Det var ett misstag, säger flickan, till Expressen.

– Jag har läst böcker om hur man tar sig till Syrien och hur man blir en del av ISIS, men det var flera månader sedan, fortsätter hon.

– Ja, jag har sympatiserat ISIS men inte nu längre. Jag hade problem och det var mina föräldrar som hjälpte mig, inte ISIS.

Flickan har fått ett godkännande av svenska myndigheter att deporteras tillbaka till Sverige. I Sverige kommer hon tas hand om de sociala myndigheterna på skattebetalarnas bekostnad.

Kommentarer

kommentarer

Kommentera